«PEDAGOGÍAS BÁRBARAS. LA PRÁCTICA INTERCULTURAL DE LAS MAESTRAS-BRUJAS»

«PEDAGOGÍAS BÁRBARAS. LA PRÁCTICA INTERCULTURAL DE LAS MAESTRAS-BRUJAS»

Data de llançament: 18/04/2024

Año d’edició: 2024

Plaza d’edició: ESPAÑA

Editorial: Editorial Octaedro, S.L.

ISBN: 9788410054394

Idioma: CASTELLÀ

Sinopsis

El dilema «escola o barbàrie» ha de replantejar-se: Qui són bàrbars? Qui descuren i exclouen o qui cuiden del planeta i inclouen a tota «la canalla»? Durant segles s’han denominat bàrbares les cultures dels pobles colonitzats, les zones rurals i el melting pot urbà. Encara avui diuen bruixes a les dones que eduquen i cuiden sense sotmetre’s als hàbits del patriarcat. Es consideren impures les relacions interculturals amb tals subjectes (no amb castes ni cultures dominants) i contaminants les pràctiques d’educació intercultural. Doncs bé, en aquest assaig pretenem demostrar amb experiències provades que les «pedagogies bàrbares» són pertinents per a afrontar l’emergència climàtica, la conflictivitat a les aules, la reproducció de la pobresa i el fracàs planificat dels bárbares en el sistema públic i universal. Considerem regeneradora la diversitat ecològica, cultural i funcional i convertim en llei l’«escola d’aprenentes» (comunitària, multinivell) en la ekumene. Oferim eines a qualsevol docent o discent per a derrocar les muralles des de dins.

Autores

Joaquín José Martínez Sánchez. Doctor en Aprenentatge per mitjà de les Narracions (2008) i investigador en ensenyament de les llengües i les alfabetitzacions múltiples. Ha ensenyat en tots els nivells educatius, d’infantil a universitat, i servit d’educador social al poble gitano i la joventut marginada. Cooperant en educació intercultural bilingüe (La Muntanya, Mèxic), continua col·laborant en la revitalització de les llengües originàries. Actualment treballa com a professor de Llengua i Literatura en un centre d’educació social inclusiva: l’IES Diamantino García Acosta de Sevilla i és activista de la renovació pedagògica: Teachers For Future, DIME, Educad@rs per a una Ciutadania Global. Una persona compromesa amb l’educació.

Andrea Perales-Fernández-de-Gamboa. Professora en el Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat del País Basc, doctora en Llengües Modernes i Literatures per la Universitat de Tennessee (2017), compta amb una llarga trajectòria nacional i internacional en l’ensenyament de llengües, tant en educació secundària i batxillerat com en la universitat. Entre les seves línies de recerca s’emmarquen l’educació multilingüe, l’educació intercultural i la coeducació, i compta amb publicacions i participacions en congressos d’aquestes àrees. Forma part, a més, del grup de recerca consolidat País Basc, Europa i Amèrica: vincles i relacions atlàntiques i del Col·lectiu DIME.

Reassenya

La societat és diversa i l’escola no pot estar aliena a aquesta realitat, ha de fer un gran esforç per respectar les diferents cultures que estan convivint amb desiguals oportunitats. És necessària una reflexió sobre l’educació que estem vivint,  ja que hi ha col·lectius que estan sofrint la segregació d’aquesta societat que es regeix per cànons estandarditzats en els quals no es respecta la diversitat cultural, malgrat estar establerta per llei. La llei actual, la LOMLOE diu: ”Cooperar i conviure en societats obertes i canviants, valorant la diversitat personal i cultural com a font de riquesa i interessant-se per altres llengües i cultures”.

L’escola ha de convertir-se en el germen de la democràcia on la ciutadania se senti atesa i s’aprengui en contextos diversos sense segregació, una escola que ens porti a a una societat més integradora en la qual es respecti la diversitat social i cultural. Per això, el professorat ha de ser conscient que fa falta una educació que atengui a tots els col·lectius perquè l’alumnat aprengui de manera crítica per a ajudar a la societat en les transformacions que siguin necessàries per a arribar a una societat respectuosa amb totes les personas.

Es desig dels autors que la col·lecció d’experiències, que ens mostren en els seus projectes, ajudi en aquest objectiu de societat respectuosa i entorn cuidat. Aquest llibre és recomanable per a docents, educadors i agents culturals que pensin que una altra educació és possible i que des dels nostres centres podem millorar la societat en la qual vivim.